20 Kasım 2011 Pazar

Hayata dair... Hergün birşey YARAT!

3 Kasım 2011 günü tekrar başlayan kemoterapi tedavim bu kez daha uzun sürecek bunu biliyorum... 
Bilemediğim bir çok şeyin arasında kendimi bu mücadeleye hazırlamaya çalışmam hiçte kolay olmuyor... Ama hergün uyandığımda bugünde 'AYAKTAYIM VE NEFES ALABİLMENİN KIYMETİNİ BİLİYORUM' diyorum kendi kendime..

Uykusuz geceler olabiliyor ama kendimi zorlamadan bir şeyler ile meşgul oluyorum, içimdeki küçük sanatçıya emirler yağdırıp 'yarat' diyorum, hergün bir şey YARAT! 

Hep hayalini kurduğum ve herzaman yaşadığım yerde küçükte olsa bir atölye masam vardı. Bir şeyleri boyadığım, kestiğim, değiştidiğim, dönüştürdüğüm , renkten renge ve bir şekilden bir başka şekile soktuğum ufak tefek şeylerim... deniz kabuklarım, iplerim, yünlerim, fırçalarım, kumaş parçalarım, tahta ve cam objelerim, tuvallerim ...

Aslına bakarsınız,günümüzden 500 -600 yıl önce her türlü hastalığın tedavisinde zamanın ilaçlarının yanısıra 'meşguliyet ile tedavi' uygulanırmış. O zamanın Darüşşifalarında (hastanelerinde) meşguliyet ile tedavi odaları varmış. Hastalar, kendilerine iyi gelen bir el işi ile uğraşıp huzur bulurlarmış.
Ne varsa eskide var diyesim geliyor...


Anlayacağınız benimde bir 'meşguliyet odam' var evde. Huzur bulduğum, kendimi tedavi ettiğim.

Kemoterapi tedavisi sırasında ilaçların yan etkileri olabiliyor. Bazen kitap bile okuyacak enerjiyi bulamıyorum kendimde ama bunların geçici olduğunu bildiğim için rahatlatmaya çalışıyorum kendimi... İyi hissettiğimde oturuyorum masamın başına ve inanın bana meşgul olduğum zaman daha çabuk üstesinden geliyorum sıkıntıların. 

Sizlere iyi gelecek bir kaç tavsiyem var; bunlar ne doktor tavsiyesi ne de psikolog ya da psikiyatrist tavsiyesi... 11 aydır tecrübe ettiklerimden yola çıkarak yazıyorum bunları...




  • İsteksiz bile olsanız, kendinizi meşgul edecek bir uğraş bulun.
  • Hiç dikiş dikmediyeseniz bile deneyin, boyalar ile oynayın, boncuk dizip bir şeyler yaratın. Deneyin.
  • Yün örerek ya da tığ işi yaparak hem elinizi hem zihninizi rahatlatın.
  • Maket yapın, yapboz ile oynayın. 
  • Fırçayı ya da spatulayı hiç elinize almadıysanız bile alın, çizin, boyayın, baskı yapın. Deneyin.
  • İş yaparken sevdiğiniz müziği dinleyin. 
  • İlginizi çeken herhangi bir işle uğraşın, bırakın elleriniz, zihniniz, duygularınız size yardım etsin, bir şeyler yaratın.
  • Yarattıkça ve uğraştıkça yaşam enerjiniz artacak, daha güçlü daha sağlıklı hissedeceksiniz, inanın bana.    
  
   Ruhunuza iyi gelmesi dileği ile...