4 Haziran 2011 Cumartesi

ZERDEÇAL, YEŞİL ÇAY VE KIRMIZI ŞARAP ÜZERİNE KISA NOTLAR: ANTİ KANSOREJEN

Zerdeçal: Etken maddesi biyolojik olarak zerdeçala aktiflik kazandıran 'kurkumin' (curcumin) molekülüdür.
Kurkumin molekülünün yüksek miktarda antioksidan aktive gösterdiği tespit edildi. 
Kurkumin'in her türlü kanser başta olmak üzere yüzlerce hastalığa iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucu kanıtlandı. Günde 2-3 tatlı kaşığı dolusu kullanılması tavsiye ediliyor. Karabiber veya tarçın gibi gündelik kullandığımız baharatların arasına zerdeçalı ekleyerek, her türlü sebze yemeği, çorba, tavuk/et yemekleri ve salatalarda kullanarak mutfağımızın vazgeçilmezi yapabiliriz. Zerdeçal'ı herhangi bir aktarda toz veya kök şeklinde bulabilirsiniz. 


Kırmızı şarap: Güçlü bir antioksidan deposu olan resveratrol, üzüm, ahududu, kızılcık ve fıstık gibi besinlerden elde ediliyor. Şaraba rengini verdiği bilinen resveratrol maddesi kanser ilaçlarının daha etkili ve kemoterapi sürecinin daha verimli geçmesini sağlıyor. Doktorunuza tüketebileceğiniz miktar konusunda danışmalısınız. Ayrıca siyah üzümü çekirdeği ile tüketmenin çok faydalı olduğunu söylemeliyim.


Yeşil çay: Yeşil çay, binlerce yıldır Çin’de, Japonya’da ve Hindistan’da tıbbi amaçlarla kullanılıyor. Güçlü bir antioksidandır ve içerisindeki mükemmel bileşenler insan sağlığı için çok faydalıdır. Etken maddeleri kateşinler,  bir takım flavonoidler ve polifenollerdir. Aslında siyah çay ile bitkiden üretilir ama siyah çay fermantasyona uğradığı için içindeki antioksidan maddeleri büyük ölçüde kaybeder. Yeşil çayın iki -üç dakika demlenerek, günde 2-3 bardak içilmesi tavsiye ediliyor.

Bana doktorlarım tarafından söylenen önemli bir şey var; herhangi bir gıdayı ya da içeceği devamlı tüketmemeli ve çeşitli besinler ile beslenmeye özen göstermeliyiz.