6 Temmuz 2011 Çarşamba

ANTİOKSİDAN NEDİR? NİYE ÖNEMLİDİR?

Koyu renkli meyve ve sebzeler daha çok antioksidan madde içeriyorlar
Antioksidan veya yükseltgeme önleyici, yağların otoksidasyonunu yavaşlatan madde. Canlılarda, kimyasal süreçler (prosesler), özellikle oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Yüksek derecede reaktif olan serbest radikaller farklı moleküller ile kolayca reaksiyona girebilir ve böylece hücrelere, canlıya zarar verebilir. Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek (onlarla bağ kurarak) hücrelere zarar vermelerini önler. Bu özellikleriyle hücrelerin anomalileşme, ve sonuç olarak tümör oluşturma risklerini azalttıkları gibi, hücre yıkımını da azalttıkları için, daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir hayat yaşama şansını yükseltir. (Vikipedi'den alıntıdır.)
                                                                 

ŞEKER'E HAYIR AMA % 80 (VE FAZLASI) KAKAO İÇEREN SİYAH ÇİKOLATA'YA EVET

Siyah çikolatanın kanseri önlediğine dair herhangi bir çalışma henüz yapılmadı.
Sağlıklı çikolatanın içinde bulunan flavanoidler, flavanol ve antioksidanlar sayesinde kanserden korunmada etkili olduğu biliniyor ama bilimsel olarak doğruluğu kanıtlanmış herhangi bir araştırma yok.
Kakao oranı (%80 ve fazlası) ne kadar yüksek ise çikolata o kadar faydalı oluyor. Çikolatanın içindeki süt miktarı artıkça, kakao miktarı ve dolayısı ile antioksidan miktarı da azalıyor. Afiyet olsun.