25 Nisan 2011 Pazartesi

Tedavi sürüyor...

Kemoterapi tedavisi kolay bir tedavi değil. İnsanı yoran, bitkin bırakan, vücut dengesini alt üst edebilen bir gücü var. Bir çok yan etkisi olabiliyor ve bu etkilerin hepsi kişinin vücudunun ilaçları nasıl kabul ettiği ile ilgili... Sizin hissettiğiniz bir yan etkiyi, bir diğer hasta hissetmeyebiliyor. Bunun belli bir kuralı yok.
Kemoterapi ilaçlarını vermeden olası yan etkileri kontrol altına almak için bir takım ilaçlar veriyorlar serum yoluyla. Ama vücudun bunlara nasıl tepki vereceğini ancak siz yaşayarak anlıyorsunuz.

Bana söylenen genel yan etkilerden bir kısmı hiç olmadı, bir kısmı oldu.15. günde saçlarım döküldü ve sıfır numara kazıdım. Oysa daha geç döküleceği söylenmişti.

Bu ilaç tedavisi kötü hücre oluşumlarını yoketmeye çalışırken tabi ki sağlıklı hücreleride yok ediyor. Çünkü ilaçlar hangisinin kötü hücre hangisinin sağlıklı hücre olduğunu ayırt edemiyor.

Bu konuda ki araştırmalar devam ediyor. 'Akıllı bomba' dedikleri bir ilaç tedavisi üzerinde çalışıyorlar, akıllı işler yapmak üzere...