15 Eylül 2011 Perşembe

Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendiririz?

Bağışıklık sistemi nedir? 
Vücudumuzun içinde bağışıklık sistemi adı verilen şaşırtıcı ve bir o kadar da ilginç savunma mekanizması vardır. Bağışıklık sistemi insanoğlunu "mikrop" diye tanımlanan, enfeksiyona yol açabilen virus, bakteri, mantar ve parazit gibi mikrororganizmaların zarar verici etkilerine karşı korur.

İnsan vücudu çevresinde bulunan çok sayıdaki mikrobun saldırısına uğrar ve bu organizmalar vücudumuza girebilmek için uğraş verir. Sağlıklı bir vücut; karşılaştığı hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle çoğunlukla "çaktırmadan" başeder. Mikroplarla başedemediğimiz durumlarda da "hasta" oluruz.

Bağışıklık sisteminin görevi de; öncelikle bu organizmaların vücuda girmelerini engellemek veya girer ise vücuda girdikleri yerde yutmak, yayılmalarını engellemek ya da geciktirmektir. Bağışıklık sistemi bu görevlerini, yaşam süresi boyunca sürdürür ancak bazı koşullarda bağışıklık sistemi zayıflar. 

Alıntı ve referanslar: (www.bagisiklik.com)
Prof. Dr. Yıldız Camcıoğlu
Prof. Dr. Günur Deniz
Temel İmmunoloji 2007; 1.Baskı

Vücudun bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? 
Bu sorunun cevabını bulmak için bir çok yerli ve yabancı kaynaklardan okuduğum yayınlar oldu. Hepsinin ortak noktalarını burada sizlere aktarmak istedim. Aslında aşağıda belirteceğim bu noktaları hepimiz biliyoruz belki ama günlük telaşların ve düzenin içinde unutuyor ya da önemsemiyoruz. Ta ki 'hasta' oluncaya kadar...  

  • Spor yapmaya özen göstererek ( haftada 5-6 gün düzenli yapılan 30 dakikalık yürüyüş)
  • Sağlıklı bir yaşam tarzı ile ( iyi beslenme - iyi uyku - haraket - aktif sosyal hayat - aile ve arkadaşlar) 
  • Sağlıklı beslenerek (mevsiminde bol sebze ve meyve tüketmek - et yerine balık tercih etmek - şeker ve un kullanmamak - dengeli tuz tüketmek - bol kuru baklagil (fasulye/nohut/mercimek)  tüketmek - sarımısak ve soğanı yiyeceklere katarak)  
  • Düzenli uyku ile  (İyi bir uyku için melisa çayı önerebilirim)
  • Kişisel bakım ve temizliğin sağlıklı olmakla çok yakından ilgili olduğunu bilerek,
  • Yaşadığımız ortamın temizliğine dikkat ederek,
  • Gülümseyerek, severek, paylaşarak, sevdiklerimize daha çok zaman ayırarak, ilgi duyduğumuz herhangi bir konuda kendimizi meşgul ederek (uğraş edinerek), sıkıntılı ortamlardan mümkün olduğunca uzak kalarak, insan hayatına bir şekilde katkıda bulunarak, doğa ile ilgilenerek (bahçe işleri yaparak, çiçek yetiştirerek...)
  • Yaşantımız içindeki herşeyin ve tüm canlıların kıymetini bilerek, 'hayat' a saygı duyarak ve çok ama çok severek...