31 Mayıs 2011 Salı

Tedavi sürüyor... Kemoterapi alan hastalar nasıl beslenmeli?

Kemoterapi alan hastaların düzenli beslenmeleri şart çünkü vücudun sağlıklı gıdalar almaya her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Şehirde yaşayan bir çok insanın ayaküstü geçiştirdiği öğünlerden uzak durulmalı ve sebze-meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Çocukluktan getirdiğimiz beslenme alışkanlığının rolü çok büyük çünkü alışkanlıklarımızı değiştirmek zannedildiği kadar kolay olmuyor. 
Benim bu dönemde en çok tükettiğim besinler sebzeler, meyveler,otlar,baklagiller,balık ve kuruyemişler. Süt ve süt ürünlerini sevmeme rağmen biraz daha uzak durmaya çalışıyorum. Yoğurt ve peyniri dengeli bir şekilde, et ürünlerini haftada bir defa tüketiyorum. Beyaz şeker içeren hiçbir besini yemiyorum. Şekeri meyvelerden doğal olarak alıyorum. Çayı ve kahveyi herzaman olduğu gibi şekersiz içmeye devam ediyorum.
Biliyorum kemoterapi tedavisi yan etkileri nedeniyle iştahsızlık, bulantı, tat almama, şişkinlik, ağız yaraları, diyare, peklik gibi sorunlar olabiliyor ama mümkün olduğunca şifa niyetine iyi ve düzenli beslenmeliyiz.

Sizlere bir kaç tavsiyem var;
  • Yeşil sebzeleri daha çok tüketin. (kansere karşı savunma silahları tüm yeşil sebzeler)
  • Hergün bir kaç porsiyon farklı meyve tüketin.
  • Sarı ve turuncu sebze ve meyveleri ihmal etmeyin. (vitamin C, pigment ve aroma içerirler, çok güçlü antioksidanlardır.)
  • Kırmızı sebze ve meyveleri mutfağınızdan eksik etmeyin. (Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri harakete geçirirler - siyah üzüm, çilek, nar, kiraz, böğürtlen, yaban mersini, kırmızı erik, pancar, kırmızı biber, patlıcan)
  • Öğünleri salatasız geçirmeyin.
  • Salataya, çorbaya, istediğiniz herşeye zencefil, zerdeçal, tarçın, keten tohumu (taze veya toz) ekleyin.
  • Yulaf ezmesi ya da lapasını ihmal etmeyin.
  • Mevsiminde balık tüketin.
  • Kabuklu kuruyemişleri tercih edin. (badem, Antep fıstığı, yer fıstığı, ceviz, fındık)
  • Kuru meyveyi düzenli tüketin.(kayısı, erik, incir, dut, üzüm, pestil)
  • Kırmızı et haftada bir veya iki kez kadar tüketin.  
  • Yeşil çay 2-3 bardak için 
  • Beyaz şeker ve tatlandırıcıları unutun.
  • Tam buğday ya da çavdar ekmeğini tercih edin.
  • Zeytinyağından vazgeçmeyin.
  • Sarımsak ve soğansız kalmayın.
  • Baklagilleri ve lif içeren diğer besinleri (tahıllar) sık tüketin.( sindirim sistemini rahatlatır)
  • Patatesi kabuğuyla öğünlerinize katın. (esas besin değeri kabuğunda bulunuyor)
  • Keklerde veya kurabiyelerde şeker yerine doğal pekmez kullanın. 
  • İştah açan bir sofrada sevdiklerinizle yemek yemeye özen gösterin.
  •  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder